BOARDS

Naast de kitemarkt is ook de boardmarkt flink gegroeid. Tientallen fabrikanten laten diverse boards op ons af. De trend werd kleiner en kleiner, maar is ondertussen alweer stevig geëvolueerd. Ook zijn er bij sommige merken modellen voor dames of kids.

Hieronder een aantal algemene kenmerken:

Terminologie

Voor we de soorten boards overlopen is het ook wel nuttig om de terminologie te bekijken. Een beetje notie van de termen outline, rocker, flex, channels enz... is handig.

Outline
De outline gaat over de vorm van het board, hoe breder het board hoe makkelijker je kan varen met weinig wind. Soms is het uiteinde van het board wat ronder, dit zorgt ervoor dat je makkelijker door de golven snijd.

Rocker
Rocker gaat over hoe “krom” het board is, een board met veel rocker is vrij krom, dit zijn over het algemeen wakestyle twintips. Boards met weinig rocker zijn freeride twintips. Je kan één rocker in je board hebben (dit noemen we continuous- of V-rocker) maar ook meerdere (dit noemen we camber of hybrid rocker).

Flex
Flex heeft te maken met hoe stijf een board is. Freeride boards hebben meer flex dan freestyle of wakestyle boards. Hoe meer flex een board heeft hoe comfortabeler hij vaart en land, maar een board moet ook niet te veel flex hebben. Freestyle boards hebben minder flex omdat je dan harder kan aankanten voor een sprong en dus hoger kan gaan.


Channels
Channels geven het board meer grip en kunnen een vervanger zijn voor vinnen, op vlakke freeride boards heb je dit meestal niet nodig en zal je dan ook niet snel terug vinden in de boards. Bij freestyle en wakestyle boards zie je dat dit steeds vaker wordt toegepast.


Concave (concaaf)
Een concave is de negatieve bolling in de onderkant van een board. Zo hebben sommige boards een enkele concave, dubbele concave of zelfs een quad concave. Een concave zorgt voor meer stabiliteit op je board, bij freestyle en wakestyle boards wordt dit vaak gebruikt in combinatie met channels.

Vormen

Er zijn in het kitesurfen 2 vormen van boards: unidirectionele boards; de plank kan slechts 1 richting uit varen, en bidirectionele boards of twintips; symmetrische boards die beiden richtingen uit kunnen. Bij beide groepen kan je nog verdere verdelingen maken, per vaarstijl en/of per functie.

De bidirectionele boards of twintips

De Twintip is de meest voorkomende soort in het kiteboarden, als je leert kitesurfen start je altijd met een twintip. Het is een rechthoekig board tussen de 120 en 180 centimeter lang en 25 tot 50 centimeter breed. Boards kunnen hele specifieke eigenschappen hebben om hem goed te maken voor bijvoorbeeld freeriden, freestyle, big-air, lightwind of voor in de golven. De kern van het board is meestal van hout en in duurdere boards wordt carbon gebruikt om hem lichter te maken.

DUOTONE Twintips ᐅ Je kiteboard voor alle omstandigheden!

Freeride twintip
Een freeride twintip is board die aan de onderkant vlak in, makkelijk vaart en waar je snel mee kan hoogte lopen. Perfect voor beginners en mensen die houden van heen en weer varen en zo nu en dan een sprongetje maken. Een freeride board vaar je altijd met straps en pads, in het midden zit een grabhandle en wordt meestal geleverd met 50mm vinnen. het all-round board. Als je vooral comfortabel en lekker snel wil varen dan is dit de ideale board. Daarnaast zijn freeride boards vaak erg lekker voor big air jumping.


Freestyle twintip
Een freestyle twintip is stijver dan een freeride board en heeft meer rocker. Aan het board kunnen channels en een concave worden toegevoegd voor meer grip. Freestyle twintips zijn zowel met straps als met boots te varen en wordt meestal geleverd met 40 of 30mm vinnen.

wakeskate kiteboard
een wakeskate twintip
Lightwind twintip
Ook wel een deur genoemd is een twintip met een grote afmeting boven de 145 centimeter. Dit board is geschikt voor de dagen met weinig wind. Het board is vlak zodat hij met een zo groot mogelijk oppervlakte het water raakt, hierdoor kan je snel varen en gemakkelijk hoogte lopen. Precies wat je nodig hebt als het zacht waait. Dit board vaar je altijd met straps en pads en in het midden zit een grabhandle en wordt meerstal geleverd met 50mm vinnen.  Toeside varen (met je buik naar de wind gedraaid) is wel moeilijker.

Wave twintip
De straps staan niet in het midden waardoor je een duidelijke voor-en achterkant krijgt. Verliezen populariteit tov. De wave-boards, die weer in opmars zijn. Zijn ondertussen zo goed als verdwenen.


Wakestyle twintip
Een wakestyle twintip is de stijfste twintip die er is, dit zorgt voor veel pop, dit heb je nodig als je uitgehaakte technische tricks wilt doen zoals handle passes (de bar achter je rug doorgeven in de lucht). Het board heeft ook veel rocker zodat je je sprongen makkelijk kan landen, meestal zitten er channels en meerdere concave’s in het board. Het board wordt meestal gevaren met boots om nog harder te kunnen afzetten en landen tijdens sprongen, het board wordt kan met of zonder vinnen worden gebruikt, meestal zitten er korte vinnen van 20mm bij het board. Een kortere twintip, speciaal gemaakt voor powered tricks. Vaak worden deze boards gevaren met Boots. Deze twintips zijn wat steviger dan normaal. Je kunt ze ook varen zonder vinnen, dit maakt het makkelijker om over kickers en sliders te gaan.

Splitboard twintip
Een splitboard is een twintip die je in twee stukken kan delen, makkelijk als je veel reist en geen boardbag wilt meenemen, al je gear past namelijk gewoon in een koffer.

Wakeskate twintip
Wakeskating ligt ergens tussen wakeboarden en skateboarden. Een wakeskate board is vergelijkbaar met een wakestyle board, maar dan zonder bindingen. De bovenkant is bedekt met een griptape. Met dit board kun je soortgelijke trucjes doen als met skateboarden. Het is een aanrader om sneakers te dragen wanneer je met zo’n board gaat varen om meer grip te krijgen. Zoals de naam al zegt eigenlijk een skateboard voor op het water, je kan er dan ook zelfde soort sprongen mee zoals ollie’s en voor de meer gevorderde rider kickflips.

Speed twintip
Speedboards zijn speciaal ontworpen voor snelheidswedstrijden. Deze boards zijn kleiner dan andere en hebben een shape die geoptimaliseerd is om zo min mogelijk waterweerstand te hebben. Je vaart eigenlijk alleen op het kleine driehoekje.

 speedboard kitesurfen

De unidirectionele boards

Bij de unidirectionele boards zijn de surf- of waveboards de grootste groep. Verder heb je nog raceboards, skimboards en hydrofoil boards.

Surfboards
Surf- of waveboards zijn geoptimaliseerde kiteboards voor het kiten in de golven. Als je een regulier surfboard gebruikt waarmee je ook golfsurft is de kans groot dat je hem door de midden breekt. Surfboards voor het kiten zijn veel sterker gemaakt en zitten inserts in voor als je met straps wilt varen. Met een surfboard kan je beter een golf pakken en omdat hij wat groter is heeft hij wat meer drijfvermogen, hierdoor kan je een kleinere kite pakken dan als je op een twintip staat met dezelfde wind. Je wilt namelijk dat de kite niet te veel aan je trekt op het moment dat je van de golf af gaat, zodat je het optimale “surf” gevoel hebt.  De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen om een surfboard te kopen als tweede board voor de dagen met wat minder wind. Je kunt kiezen om met of zonder voetbanden te varen. Het draaien is aan het begin wat lastiger dan met een twintip. Bij een waveboard heb je wel een voor- en achterkant, waardoor je je voeten moet verplaatsen als je omdraait.

directional kitesurf board

Surfboards zijn er in veel verschillende vormen en maten, maten worden altijd weergegeven in feet. Surfboards zijn er in de maten tussen de 4’8” (142 cm) en 6’5” (195 cm). Ook heb je verschillende setup’s met vinnen, de meest voorkomende is de Thruster (drie vinnen) of Quad (vier vinnen) setup. Met meer vinnen heb je meer grip. Bij sommige boards kan je kiezen voor beide setup’s en dus kiezen wat jij het fijnst vindt. Surfboards voor in de golven zijn over het algemeen smal en hebben een thruster vin setup, deze zijn specifiek voor in de golven. All-round surfboards zijn vaak iets breder en dikker zodat je er ook veel plezier mee kan maken met kleinere golven of met weinig wind. Ook heb je freestyle surfboards, dit zijn speelse boards, vaak zonder puntige neus, voor kleine golven en om mee te springen.


Raceboards
Raceboards zijn speciaal ontwikkeld om mee te racen tijdens course race wedstrijden. Het zijn grote boards met lange vinnen van 50 centimeter, zodat je met weinig wind al kan varen en gigantisch snel hoogte kan lopen. Als je voor het eerst op een raceboard staat moet je het eerste kwartier weer even opnieuw leren kiten.

Hydrofoils
Sinds kort is er ook een nieuwe hype: hydrofoil. Hydrofoils zijn boards met een draagvleugel. Door de snelheid van je kite krijg je net hetzelfde als een vliegtuigvleugel: lift en je board komt dus uit het water. Hierdoor is er veel minder weerstand en kan je kitesurfen bij veel minder wind of met kleinere kites. Je kan ook veel meer aan de wind varen (zie thema wind). Bij sommige merken gebruik je een surfboard met de mogelijkheid er een hydrofoil vleugel onder te zetten.

Skimboards
Je hebt skimboards speciaal gemaakt voor het kiten, dit zijn boards die goed zijn voor de dagen met wat minder wind. Hier kan je snel mee varen omdat ze een stuk breder zijn. Ze zijn speels en goed te gebruiken in kleine golven of strapless sprongen.

Hoeveel boards heb je nodig? 

In tegenstelling tot de kites heb je theoretisch gezien voldoende met 1 board. Ik zeg wel theoretisch. Als beginner heb je best een zo groot mogelijk board omdat dit veel relaxer vaart dan een klein. Vooral de breedte doet veel. Een breed board zal eenvoudiger te varen zijn dan een smaller board. Eens je beter en beter wordt zal je overschakelen op kleinere boards. Waar dat vroeger een 150-160 was, is dit nu dikwijls rond de 135cm. De experts gaan nog kleiner. 

Bij lichte wind heb je best ook een groter board, vandaar dat je je beginners twintip best houdt. Bij harder wind gebruik je dan je kleiner board. Boardkeuze hangt natuurlijk ook af van je gewicht. Pluimgewichten kunnen iets kleinere maten nemen.

Ga je natuurlijk naar andere disciplines, dan heb je nog meer boards nodig. Een waveboard, een hydrofoil enz... Ikzelf heb eigenlijk nog maar 2 boards over. Een kleine twintip en een waveboard met hydrofoil. Mijn lichtweer deur gebruik ik niet meer omdat je met de hydrofoil met nog minder wind kan varen.