Boards

Naast de kitemarkt is ook de boardmarkt flink gegroeid. Tientallen fabrikanten laten diverse boards op ons af. De trend is kleiner en kleiner. 

Vroeger waren en 2 types: unidirectionele boards (zoals windsurfboards) en twintips, de naam zegt het al, je kan in beide richtingen varen. De twintips zijn het meest populair. Tegenwoordig zie je wel meer en meer kiters wave-riden met unidirectionele borden. Verder is er ook een kleine groep die zich bezig houdt met speedracen. Zij gebruiken speciaal ontwikkelde speed-boards. Ook voor dames en kids zijn er tegenwoordig speciale boards.

In tegenstelling tot de kites heb je theoretisch gezien voldoende met 1 board. Ik zeg wel theoretisch. Als beginner heb je best een zo groot mogelijk board omdat dit veel relaxer vaart dan een klein. Vooral de breedte doet veel. Een breed board zal eenvoudiger te varen zijn dan een smaller board. Eens je beter en beter wordt zal je overschakelen op kleinere boards. Waar dat vroeger een 150-160 was, is dit nu dikwijls rond de 135cm. De experts gaan nog kleiner. 

Bij lichte wind heb je best ook een groter board, vandaar dat je je beginners twintip best houdt. Bij harder wind gebruik je dan je kleiner board. Boardkeuze hangt natuurlijk ook af van je gewicht. Pluimgewichten kunnen iets kleinere maten nemen.

Een gemiddeld board kost nieuw tussen de 400 en 900 euro.

Hieronder een overzichtje met de verschillende boards, geklasseerd per stijl.

New School de nieuwste trend.  Stijf in de tips, relatief breed zijn ze uitermate geschikt voor new school tricks
Freestyle Iets minder stijf en breed dan de new-school boards. Bij uitstek geschikt voor old school moves.
Freeride het all-round board
Learn-to-ride gemaakt om het kiteboarden makkelijker aan te leren. De voetbanden staan vaak in het midden.
lightwind In verhouding met de learn to ride boards hebben deze boards iets meer lengte en breedte. Toeside varen is wel moeilijker
Twintip-wave De straps staan niet in het midden waardoor je een duidelijke voor-en achterkant krijgt. Verliezen populariteit tov. De wave-boards, die weer in opmars zijn.
Wave Het klassieke unidirectionele board is terug;  scherpe neus, volume, ronde rails en grote vinnen. geschikt om te golfsurfen. Voor experts only!
Kids speciaal ontwikkeld voor de jongeren, voornamelijk aangepaste afmetingen en een smallere stance.
Ladies U raadt het al: speciaal voor de dames. De boards hebben een iets zachtere stijfheid, smallere stance en iets smallere outline.
Speed stijve boards met een heel lange rechte heelside rail en een korte afgeronde heelside rail. Met zo een board kan je, naast pure snelheid, ook heel goed afzetten voor mega-hangtime, echter met heel harde landingen.
Race Border Cross Races winnen steeds meer aan populariteit. Ook hiervoor zijn speciale boards ontwikkeld. Ze hebben meestal 3 of 4 voetbanden, 3 of 3 grote vinnen en veel volume.
Hydroil Door een grote vin met vleugelprofiel onder je board te plaatsen, kan je hydrofoilen. De vin genereert lift waardoor je board uit het water komt. Hierdoor is er minder weerstand en kan je bij minder wind kitesurfen. Je vaart ook scherper aan de wind