UITRUSTING

Wat heb je allemaal nodig om te kitesurfen? Kite(s) en board(s) lijken vanzelfsprekend en worden apart besproken. Maar in ons koude Belgenland heb je ook nog zoiets als een wetsuit nodig. En wat dacht je van een helm, een zwemvest, een harnas,..... Hier gaan we op deze materie dieper in. De wettelijke verplichtingen inzake uitrusting lees je bij reglement.

Surfpak

De Noordzee is behoorlijk koud, vandaar dat een surfpak onontbeerlijk is. Om te kitesurfen is een goede wetsuit noodzakelijk. In de winter heb je een volledig pak nodig, liefst 5/3mm. Dit wil zeggen dat het neopreen op het lichaam 5mm dik is, op de armen en benen 3mm. Daaronder kan je nog een lycra aandoen of een titanium onderpak. In de zomer heb je voldoende met een 3/2mm pak. Een shorty (korte mouwen en benen) is  dan heel comfortabel.  Schoenen (en eventueel lycra kousen) en handschoenen mogen in de wintermaanden zeker niet ontbreken,  net als een kap. Een gemiddeld surfpak kost ongeveer 150-500 euro. Tegenwoordig komen er ook fabrikanten op de markt die drysuits maken. In deze pakken dringt weinig of geen water binnen. Ze kosten wel een pak meer. Ikzelf heb een Ocean Rodeo droogpak. Onder het pak draag je gewone kleren, liefst met lange mouwen en benen omdat er anders teveel condensatie optreed en je zo toch nog een beetje vochtig kan worden. Kostprijs varieert van 300 tot 1500 euro. 

Helm

Een helm zou eigenlijk verplicht moeten zijn. Een klap op het water komt erg hard aan. Zeker als je leert springen MOET je een helm aanhebben. Zelfs bij licht weer condities kan je je helm beter aanhebben. Bij een crash komt het vaak voor dat je board door de golven op je terecht komt. Meestal is dit in de richting van je hoofd.  Een goede helmfabrikant is GATH. Deze helmen sluiten nauw, zijn heel licht en comfortabel om dragen. Je kan ze aanschaffen met of zonder vizier. Goedkoop zijn ze zeker niet. Reken op ruim 100 euro. Bij de aanschaf van een helm moet je er vooral op letten dat de oren beschermd zijn. Een klap door een golf komt keihard aan. Je evenwichtsorgaan zit in je oor, dus met een helm kan je voorkomen dat je door een klap op je hoofd geen oriĆ«ntatie meer hebt. 

Zwemvest of impactvest

Ook een zwemvest zou verplicht moeten zijn. Mocht je ooit terug moeten zwemmen, wat altijd kan gebeuren door b.v. materiaalbreuk, dan zwemt het toch makkelijker omdat je hoger in het water ligt. Bij een val in het water is het allemaal wat makkelijker. Een goede zwemvest kost ongeveer 75 - 100 euro. Tegenwoordig zie je meer en meer impactvesten. Die beschermen je ribben bij harde crashes, zeker met een hydrofoil en geven toch een zeker drijfvermogen.

Harnas of trapeze

Het harnas dient om de krachten van je kite over te brengen op je lichaam. Er zijn 2 soorten kitesurfharnassen, ook wel  trapezes genoemd, op de markt. Borst- of heupharnassen en zitharnassen. Voordeel van een borstharnas: kracht valt samen met het zwaartepunt van het lichaam; nadeel is dat als de vlieger boven u staat, het harnas omhoog wordt getrokken.

Daarnaast heb je ook de zittrapezes. Deze harnassen zitten ook nog eens rond je benen. Bij beginnende kitesurfers is dit harnas aan te raden omdat je vlieger nog erg vaak boven je hoofd staat. Hierdoor is dit iets comfortabeler. Eens je gevorderd bent kan je dan eventueel overschakelen naar een borstharnas omdat dit bij het springen geen last veroorzaakt in de liesstreek.

Op het harnas hoort ook een haak. Meestal is deze bijgeleverd.  Ook hier zijn diverse modellen mogelijk. Er zijn ook roterende modellen. Een gewone vaste haak is eigenlijk voldoende.

Kostprijs van een harnas bedraagt ongeveer 175 euro.

heupharnas of "waist" zitharnas of "seat"