visie

 

Ik kitesurf al sinds vorige eeuw. Hieronder krijg je mijn eigen visie over het aanleren van het kitesurfen en toelichting bij het ADVANCED TRAINING CENTER.

 

Kitesurfen is een combinatie van surfen en vliegeren (kiten). Het belangrijkste en meest onderschatte onderdeel is het kiten. Hoe beter je het vliegeren beheerst, hoe makkelijker je de overstap naar het kiteboard zal verteren. Bij de meeste kitesurfscholen, kan je al na enkele uren met een kite en een board het water in. Dat resulteert meestal in een knoeiboel: kites vallen in het water, raken moeilijk heropgestart,.... Dit heeft uiteraard te maken met een gebrek aan 'vliegerervaring'. Een ervaren vliegeraar zal ten alle tijden de kite onder controle hebben, waardoor de kite nauwelijks in het water valt en het leerproces aanzienlijk sneller verloopt.

 

In het verleden heb ik, tegen de commerciële stroom van de kitesurfscholen in, jarenlang les gegeven volgens dit principe. Eerst leren kiten, dan zelfstandig uren en uren oefenen tot je de kite 200% beheerst en vervolgens opnieuw les nemen in het water. Ik sta nu nog steeds achter dit principe. Aangezien het bij mij gaat om een uit de hand gelopen hobby, heb ik ook geen enkele ambitie om duizenden euro's neer te tellen en vele cursussen te volgen, om verder basislessen te geven op een legale manier.

 

Met mijn ADVANCED TRAINING CENTER richt ik mij tot mensen die reeds les gevolgd hebben in een kitesurfschool, maar op de een of andere manier niet tevreden zijn over het behaalde resultaat of de gevolgde aanpak. Om je in te schrijven moet je een "afstand van verhaal" invullen. Dit document kan je hier downloaden, invullen en terugsturen naar kitesurfles@kitesurfen.be. Toelichting hierover vind je hier.

 

De sterke punten van het ADVANCED TRAINING CENTER: We geven enkel INDIVIDUEEL les. We bieden les aan met 2 TYPE kites, waaronder FLYSURFER. We hebben ruim 15 JAAR KITESURFERVARING.

 

De BIJSCHOLING wordt opgedeeld in de module KITE PRO en KITESURF PRO.

 

Module KITE PRO is bedoeld voor mensen die reeds les hebben gevolgd in een kitesurfschool, maar zich nog verder willen vervolmaken of extra les willen nemen op het strand. Ik blijf voorstander van een GELEIDELIJKE AANPAK. In tegenstelling tot de meeste kitesurfscholen waar je meestal eerst een 2-lijns matrasje in je handen krijgt, werk ik onmiddellijk met de depowerbare kites die we ook in het water gebruiken.  We gebruiken dus onmiddellijk dezelfde kites waar we later ook  in het water zullen werken. Uiteraard worden op het strand kleinere maten gebruikt omdat je op het water nu eenmaal tot 30% meer “tractie” nodig hebt dan op het strand.  

Wie de tijd neemt om de kites op het strand volledig onder controle te krijgen; dwz uren en uren oefenen, oefenen en oefenen, zal daar verder een enorm voordeel opdoen. Doordat je perfect kan omgaan met de power/depower, kan je de kracht in je kite veel beter doseren en zal dit resulteren in het sneller onder de knie krijgen van de waterstart. Bovendien zal je bij evenwichtsverlies met je plank in het water, in staat zijn om de kite onder controle houden. Dus minder je crashes in het water, meer tijd om de waterstart zelf te oefenen en veel minder kans op schade aan je materiaal. Zoals je kan lezen bij het thema “dummies” zijn er verschillende soorten kites, verdeeld in 2 groepen; de tube kites (C, BOW/SLE, Delta C) en foil kites (Peter Lynn, Flysurfer). De kitesurfscholen gebruiken meestal enkel deze tube kites. We werken al jaren met beide groepen. Deze module is dan ook geschikt voor mensen die door de bomen het bos niet zien inzake KITEKEUZE. Wij bieden les aan met 2 types kites (BOW/SLE, FOIL) zodat je op een objectieve manier de types kan vergelijken en kiezen wat bij je past.  Voor de tube kites zijn dit BEST kites (SLE), ROYAL Kites (SLE). Voor de foilkites is dit FLYSURFER. Je kan dus op een OBJECTIEVE MANIER verschillende kites vergelijken en de voor- en nadelen van ieder type kite afwegen. Door onze jarenlange ervaring kunnen we u een uitgebreid MATERIAALADVIES geven.

 

Module KITESURF PRO is dan weer geschikt voor mensen die reeds waterles hebben gevolgd in een kitesurfschool. Het meest gehoorde probleem is "ik kan niet opkruisen". Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal ligt het aan een verkeerde basishouding en/of een gebrek aan vliegerervaring. Bij onvoldoende vliegerbeheersing zal voorgesteld worden om de module KITE PRO te volgen of eerst nog zelfstandig verder te oefenen op het strand. Deze module is uiteraard ook volledig custom-made. Wij lossen uw kiteproblemen binnen de kortste keren op.

 

De FLYSURFER-INITIATIE is geschikt voor mensen met kitesurf ervaring die willen kennismaken met de buitenbeentjes in het kitesurfen. Ik ben de enige, Nederlandstalige FLYSURFER instructeur in België. FLYSURFER kites zijn geroemd om de lichtweer eigenschappen. Er is geen enkele andere kite, waar je zo vroeg mee het water op kan. Kitesurfen onder de 10 knopen, krijgt met FLYSURFER kites een nieuwe dimensie. Aarzel dus niet om kennis te komen maken met de wereld van het ULTRA LOW WIND kitesurfen.

Tenslotte is er het TESTCENTER. Je kan bij ons 4 verschillende merken testen: FLYSURFER, BEST, ROYAL en LOOSE kites. Een overzicht van de beschikbare kites en boards vind je bij kites en boards

 

We krijgen vaak volgende VRAGEN:

 

Moet ik zelf over eigen kites beschikken?
Zoals we reeds gezegd hebben is een goede kite beheersing een must. Dit kan natuurlijk alleen maar door het te doen. Het is dus aangewezen om zelf kites te hebben zodat je zelf kan oefenen, zonder daarvoor telkens les te moeten volgen. Eens je de basis beet hebt, is het niet nodig om telkens opnieuw les te nemen. Als je rekening houdt met de aangeleerde technieken, kan je perfect zelfstandig oefenen. Uiteraard is het van belang om hiervoor over het juiste materiaal te beschikken. Tijdens de lessen kunnen we u een uitgebreid  MATERIAALADVIES geven. Het lijkt ons dus niet opportuun om zomaar eender welke kites aan te schaffen.

 

Wat moet ik allemaal kunnen alvorens met het board in het water te oefenen en hoelang moet ik oefenen?

Hoelang je moet oefenen om een kite te beheersing hangt natuurlijk af van je persoonlijke aanleg, je talent. Reken toch op gemiddeld  een 50-tal vlieguren, alvorens je de kite volledig onder controle hebt. Je moet toch in ieder geval in staat zijn met een kleine kite, je te laten voortrekken door het windvenster en dit in verschillende hoeken (45°, recht met de wind mee). Ook kiten met je bar omgekeerd is een handige oefening. Daarnaast moet je je kite best zelf kunnen starten en landen zonder hulp, je kite kunnen herstarten in het water. Als tussenstap naar het oefenen met het kiteboard kan je voorbereidingsoefeningen in het water doen. Je hoeft daar eigenlijk geen les voor te volgen. Boddydraggen, je kite leren herstarten vanuit ondiep water, je upwind laten slepen om je board te recupereren, zijn oefeningen die je zelf kan proberen. Wie toch wat meer begeleiding wenst of onzeker is, kan opteren voor module KITE PRO. Het zelf oefenen kan ook door gebruik te maken van een “mountainboard”; een soort skateboard met grote wielen, dat qua gevoel het kitesurfen goed benaderd. Als je bvb. een hele winter kan “(fly)boarden”, zal de overstap op het water ook veel kleiner zijn.

 

Andere vragen zoals wat met een verzekering? hoeveel gaat het kitesurfen mij kosten? Hoelang duurt het alvorens ik kan kitesurfen?  Hoeveel les moet ik nemen? Welke kite? Hoeveel kites?.... komen aan bod in het thema "dummies"