kites

Voor we de kites bespreken ziet u hiernaast een tekening met de terminologie van de kites. Hieronder volgt een bespreking van de verschillende soorten kitesurfkites. 

Er zijn momenteel tientallen fabrikanten van kitesurf-kites. Er zijn echter 2 grote groepen. Beide groepen kunnen nogmaals opgesplitst worden zodat er  bij benadering 8 soorten kitesurfkites zijn.


tube kites
"
inflatables"

95%

Tubekites krijgen hun stevigheid door een oppompbaar frame, dacron (=doek) aan de buitenkant en bladders (een soort binnenbanden) binnenin. Hierdoor blijven deze vliegers zeer goed op het water drijven en zijn ze dus herstartbaar. Er zijn momenteel een 6-tal varianten. de BOW en SLE zie je het meest

de C-kite
Andere benaming: LEI (Leading Edge Inflatable)

Ze hebben de vorm van een omgekeerde U , een boogvorm dus. Dit is de klassieke, ouderwetse "tube" kite, ontwikkeld door de broers Legaignoux. De meeste kites hebben 4 lijnen die rechtstreeks aan de kite worden vastgemaakt. Sommige modellen hebben een 5de lijn in het midden van de Leading Edge. Hierdoor wordt het herstarten op het water nog gemakkelijker. Deze kite verliest stilaan veel aanhang ten nadele van SLE en BOW-kites. De recentste C-kites; de meeste merken houden toch een model in hun assortiment; hebben meer depower dan vroeger en zijn daarom ook een pak veiliger. 

de SLC-kite
Andere benaming: support leading edge C kite.

Net als de bow/SLE wordt deze kite ondersteund door een toming op de leading edge, met behoud van de klassieke C shape zoals de klassieke C Kite.

De BOW-kite
gepatenteerd concept van de broers Legaignoux.  

De Bow kite is vergelijkbaar met de SLE-kite (zie hieronder). De BOW kite heeft een negatieve trailing edge. De naar achter gebogen wingtips (de "sweep") zorgen voor meer depower, een vlakkere stabiele kite en snel stuurgedrag. De leading edge wordt ondersteund door een toming. 

de SLE-kite

Net zoals bij BOW-kites wordt de Leading Edge ondersteund door een toming, stukjes touw om de vorm van de LE te bewaren. SLE kites zijn ontwikkeld om grotere veiligheid te bereiken. 

 

SLE kites zijn efficiënter qua vorm dan de gewone C-shapes, en leveren dus meer kracht per m2 doek. Extra voordeel is dat dit type kites een groot windbereik hebben. Het lijkt er stilaan op dat deze kites, samen met de BOW-kite de bovenhand nemen tov de klassieke C-shape kite.  In vergelijking met de BOW-kite heeft een SLE kite een rechte trailing edge

bandit-delta-c-shape.jpg (119306 bytes)De Delta C-shape - kite
nieuwe, gepatenteerde kite (F-one)

Dit is een C-kite die er vlak als een Delta uitziet. Speciaal aan de kite is dat hij automatisch herstart na een crash op de leading edge. Resultaat van dit design: groot windbereik, goede low-end, gereduceerde Aspect-Ratio waardoor je de kite een maatje kleiner kan varen dan eenzelfde maat BOW-kite. Heel wat kitefabrikanten bieden naast de Bow/Sle nu ook dit type aan.

sigma1.jpg (5602 bytes)De Sigma - kite

Fabrikant Robbie Naish (Naishkites) komt nu al enkele jaren met een speciale kite uit. De Leading Edge heeft een Sigma vorm. Er zit in de LE  en trailing edge een knik naar achter. Hierdoor herstart de kite beter. Door de vorm valt de kracht ook verder achter te toming, want zou moeten resulteren in een grotere windrange. DE SIGMA REEKS BESTAAT NIET MEER VANAF 2013

De hybrid - kite

Oorspronkelijk was de hybrid kite  een kite die zowel als C-shape, als als BOW/SLE kan gevlogen worden. Eigenlijk was enkel de Takoon FURIA een hybride. Je kan hem "ombouwen" van SLE naar C (met 5de lijn)

takoonfuria.jpg (29128 bytes)Tegenwoordig noemt men alles wat niet in de zuivere categorieën Bow, SLE, C-kite, Delta C kite kan geplaatst worden, "hybrid kites" met allerlei benamingen zoals Open Delta,....

foil kites
"matrassen"

5%

Ze vullen zichzelf met lucht, net zoals o.a. parachutes dat doen. Dankzij ingenieuze terugslagventielen kan er toch geen water in de kite komen na een crash. Hier slechts 2 groepen.

de Arc-foil - PETER LYNN
Andere benaming: twinskins
Fabrikant: Peter Lynn

Deze kites lijken qua vorm in de lucht, sterk op de klassieke tube-kites. Ze hebben dezelfde omgekeerde U-vorm en de 4 lijnen worden ook rechtstreeks op de kite vastgemaakt. Ipv een enkel doek met opblaasbaar frame, gaat het hier om een dubbel doek. (matras). Onderaan zijn 2 carbon stokken die de zijkanten in vorm houden.     

de getoomde foil - FLYSURFER
Andere benaming: ram-air, soft-kite
Fabrikant: Flysurfer, Ozone

Ook hier gaat het om een matrasvlieger. Deze maakt gebruik van een complexe toming (bridle). Hierdoor wordt de kite in vorm gehouden en staat hij net zoals een BOW/SLE kite veel vlakker op de wind, waardoor ook meer kracht per oppervlak wordt ontwikkeld. Door terugslagkleppen blijft de lucht er lang in en kan er niet snel water in de kite.