KITES

Over de kites of vliegers valt natuurlijk heel veel te zeggen. Er is begin jaren 2000 tot ongeveer 2012 enorm veel ontwikkeling geweest in de kites. Nieuwe vormen, nieuwe benamingen. Dit zorgt ervoor dat er ook nu nog enorm veel soorten kites op de markt zijn en dat het dus niet eenvoudig is om de juiste kite te kiezen. Hieronder zullen we pogen de kites te beschrijven volgens het type kite. Net zoals bij de boards kan je kites ook gaan indelen naar vaarstijl of eigenschappen. Je hebt kites in alle mogelijke maten van 4 tot 21m. Hierover verder meer.

 

Terminologie

Alvorens we de soorten kites gaan bespreken, beginnen we met terminologie

 

 

 

Er zijn eigenlijk maar 2 groepen: TUBE kites vormene de grootste groep. Daarnaast zijn er ook FOIL kites. Deze laatste zijn de laatste jaren enorm in opmars voor lightwind en bij het hydrofoilen. De naam foilkites heeft hiermee echter niets te maken.

 

TUBE KITES

 

Dit zijn de meest gebruikte kites, 90% van de kitesurfers varen hiermee. Door de opblaasbare Leading Egde en de Struts krijgen tubekites stevigheid en zijn ze makkelijker uit het water te herstarten. Deze kites worden dus opgepompt. Onder de tubekites heb je veel verschillende soorten kites; doch deze kunnen eigenlijk herleid worden naar 2 varianten: De klassieke C-kite waarbij de lijnen rechtstreeks aan de kite worden vastgemaakt en de getoomde tube kite of Support Leading Edge kite. De Bow kite en Delta C kite en hybride kites zijn allemaal varianten met een toming en vallen dus eigenlijk onder SLE.

 

de C-kite
Andere benaming: LEI (Leading Edge Inflatable)

 

Ze hebben de vorm van een omgekeerde U , een boogvorm dus. Dit is de klassieke, ouderwetse "tube" kite, ontwikkeld door de broers Legaignoux in de jaren '90. De meeste kites hebben 4 lijnen die rechtstreeks aan de kite worden vastgemaakt. Ze hebben dus geen toming. Sommige modellen hebben een 5de lijn in het midden van de Leading Edge. Hierdoor wordt het herstarten op het water nog gemakkelijker. Deze kite verliest veel aanhang ten nadele van SLE en BOW-kites. De meeste merken houden toch een model in hun assortiment; deze hebben meer depower dan vroeger en zijn daarom ook een pak veiliger. Deze kites hebben meer kracht,minder depower en iets minder windrange dan BOW/SLE kites. Herstarten is lastiger en hij reageert wat sneller en grover. De kite is erg stabiel. Deze kite is niet geschikt voor beginners. De kite is voor de gevorderde kiter en is geschikt voor freestyle / wakestyle tricks en megaloops. De kites zijn goed te gebruiken als je handle passes wilt doen (de bar achter je rug langs brengen tijdens een rotatie) dit komt omdat de kite een “dood” moment heeft en niet hard trek, hierdoor kan je makkelijk pasen. De kites hebben een enorme boost op het moment dat je de lucht in gaat en een kiteloop trekt. Hiernaast zie je de Duotone Dice 2020.


Hieronder een paar voordelen:

De BOW-kite
gepatenteerd concept van de broers Legaignoux.  

De Bow kite  werd in 2006 gepatenteerd en heeft de sport enorme stappen voorwaarts laten nemen. De BOW kite heeft een negatieve trailing edge. De naar achter gebogen wingtips (de "sweep") zorgen voor meer depower, een vlakkere stabiele kite en snel stuurgedrag. De leading edge wordt ondersteund door een toming. Om het patent te omzeilen ontwikkelden producenten soortgelijke kites met een toming maar dan niet met de negatieve trailing edge en de sweep en noemden hun type SLE of Support Leading Edge (zie hieronder). De bow kite is dus eigenlijk een gepatenteerde SLE kite. De eerste BOW kites vond je bij het merk Cabrinha. Dat de kite veel depower heeft maakt hem erg veilig, op het moment dat je de bar van de kite loslaat verliest hij 80% van de kracht, en stort hij veilig neer op het water waarna je hem weer makkelijk kan herstarten.

een aantal grote voordelen aan deze kite:

 

de SLE-kite
support leading edge kite

 

Net zoals bij BOW-kites wordt de Leading Edge ondersteund door een toming, stukjes touw om de vorm van de LE te bewaren. SLE kites zijn ontwikkeld om grotere veiligheid te bereiken. 

SLE kites zijn efficiënter qua vorm dan de gewone C-shapes, en leveren dus meer kracht per m2 doek. Extra voordeel is dat dit type kites een groot windbereik hebben. In vergelijking met de BOW-kite heeft een SLE kite een rechte trailing edge.

De voordelen zijn dezelfde als bij de BOW kite:

Een open C shape van Ozonede SLC-kite off open-C kite of hybrid kite
support leading edge C kite.

 

Net als de bow/SLE (zie verder) wordt deze kite ondersteund door een toming op de leading edge. Tegenwoordig spreekt met van open C kites of hybride. De vorm zit tussen de C en bow/sle kites in. Deze zijn wel geschikt voor beginners.

Hieronder een paar voordelen:

De Delta C-shape- kite
patenteerde kite (F-door one)F-one)

Dit is een C-kite die er vlak als een Delta uitziet. De delta shape zit tussen de Bow/SLE en C shape kites in. Speciaal aan de kite is dat hij automatisch herstart na een crash op de leading edge. Resultaat van dit design: groot windbereik, goede low-end, gereduceerde Aspect-Ratio waardoor je de kite een maatje kleiner kan varen dan eenzelfde maat BOW-kite. Heel wat kitefabrikanten bieden naast de Bow/Sle nu ook dit type aan, maar valt dus eigenlijk net als bow onder de noemer "support leading edge". Deze kite is dan ook goed geschikt voor beginnende en gemiddelde kiter. De kite heeft goede depower en is goed te herstarten. Ook beschikt de delta shape over bridles.
 
Hieronder een paar voordelen:

FOIL KITES 

Foil kites of ram air kites of matraskites of softkites

 

Ze vullen zichzelf met lucht, net zoals o.a. parapentes dat doen. Dankzij ingenieuze terugslagventielen kan er toch geen water in de kite komen na een crash. Lang verketterd, doch sinds de komst van het hydrofoilen, zie je in races quasi enkel nog foilkites. De kites zijn voorzien van een complexe toming (bridle). Hierdoor wordt de kite in vorm gehouden en staat hij net zoals een BOW/SLE kite veel vlakker op de wind, waardoor ook meer kracht per oppervlak wordt ontwikkeld. Foil kites zijn efficiënter in de lucht dan tube kites. Peter Lynn (met de verdwenen ARC-foils) en Flysurfer zijn zowat de grote voortrekkers, op de hiele gezeten door OZONE. Ondertussen hebben de meeste grote merken naast hun tube kites ook een foilkite in het gamma. Ikzelf vaar al heel mijn leven met foilkites (ik heb ook tubekites) en het was altijd een bitse strijd in 2 kampen. Maar het lijkt er ondertussen op dat dankzij het hydrofoilen de foilkites echt op de kaart zijn gezet. Door de efficiënte vorm zijn ze ideaal voor lichtweer. Voordeel is dat je met deze kites kan kiten als de tubekites uit de lucht vallen. Maar als de kite dan natuurlijk het water raakt, krijgt je hem soms moeilijk herstart; wat meestal er dan weer nog eens wordt ingewreven....

 

Categorieën

 

Zoals gezegd kan je de kites ook indelen in categorieën. Welke vaarstijl je hebt of waarvoor de kite moet dienen. Meestal spreekt men van o.a.

We vermelden hierbij de "wave" kites, die gebruikt worden in combinatie met een golfsurfboard.

 

Wave kite

Wave kites zijn tube kites, gebouwd om te kunnen golfsurfen en kitesurfen tegelijk. Een wave kite geeft voldoende voorwaartse trekkracht om je door de golven te kunnen trekken. De kites reageren snel en zijn uitermate geschikt voor beginners
 
Hieronder een paar voordelen:

 

Aspect ratio

 

De indeling in bovenvermelde categoriën heeft ook wel wat te maken met de aspect ratio. De Aspect Ratio (AR) is de verhouding tussen de lengte en breedte van de kite en heeft dus niets te maken met oppervlakte. Hoe hoger de AR is, hoe meer dit voor gevorderden bedoeld is. Door het fijnere profiel varen deze kites scherper aan de wind, springen hoger, hebben betere hangtime (vluchtduur). Anderzijds vragen ze iets meer kite-ervaring, fouten worden sneller afgestraft, ze zijn moeilijker herstartbaar uit het water en zijn gevoeliger bij vlagerige wind. Bij benadering zijn er een 3-tal AR’s bij kites te vinden. De lager AR (±3.5), medium AR (±4.5) en hoge AR (+ 5). Dit vertaalt zich bij de fabrikanten in een aantal modellen. Lage en Medium AR-kites zijn uiteraard iets eenvoudiger te varen dan de Hoge AR-kites, wat niet wil zeggen dat je als beginner niet met een hoge AR-kite kan vliegen. Je “surf” stijl (zie categoriën) kan ook invloed hebben op je keuze voor een bepaalde AR-kite. Zo zijn lage AR-kites uitermate geschikt om te “golf”surfen, doordat ze heel beweeglijk zijn en bij hardere wind de vlagen beter verteren. De Medium AR-kites worden voornamelijk gebruikt als “freestyle” kites (“unhooked” varen, ingewikkelde rotaties, “kiteloops” en “handlepasses” maken). De hoge AR-kites zijn vooral geschikt voor de “old school” en "big air" stijl. Op volle snelheid knallen, hoog springen en lang zweven.

 

 

Maten

 

Zoals vermeld heb je kites in alle maten. Hoe kleiner de kite, hoe meer wind je aan kan. De fabrikanten zeggen meestal per type kite voor welke windrange die kite geschikt is. Meestal is de ondergrens wat opportunistisch en heb je toch iets meer wind nodig. Uiteraard hangt dit ook af welk board je hierbij gebruikt. De meeste fabrikanten gaan bij de windrange uit van een persoon van ongeveer 70 kg. Weeg je veel meer, kan je die kitemaat waarschijnlijk nog houden bij meer wind. Om de ondergrens te halen zal je dan toch een grotere kite moeten nemen.