VRAGEN - FAQ

 

Verzekering?
Hoeveel gaat het mij kosten?
Hoelang duurt het alvorens ik kan kitesurfen?
Hoeveel les moet ik nemen? Moet ik wel les nemen? Waar kan ik les nemen?

Welke kite moet ik als beginner nemen?

Hoeveel kites heb ik nodig?

Hoeveel boards heb ik nodig? Welke boards?

 

Verzekering?

Personen die aangesloten zijn bij een sportvereniging zijn automatisch verzekerd over de federatie. Deze verzekering biedt een aanvullende BA en ongevallen verzekering.Voor het kitesurfen kan je je best aansluiten bij een watersportclub. Deze zijn allemaal aangesloten bij WIND en WATERSPORT VLAANDEREN (een samensmelting van de VYF en VVW Recrea)


Ziekenhuisopname is een hospitalisatieverzekering; velen hebben dit al door de werkgever.
Diefstal zit dikwijls mee in de polis van de brandverzekering. Voor je eigen materiaalschade ga je een extra verzekering moeten afsluiten. Sommige aansprakelijkheidsverzekeringen ("familiale") dekken ook schade aan 3den. Lees dus zeker de kleine lettertjes van je contract. Een aanvullende BA (zie hierboven) biedt wel veel meer garantie.

 

Hoeveel gaat het mij kosten?

!!!Veel geld!!! - Reken op ruim 2000 euro. En dit is echt wel een minimum. Als je niet zoveel geld wenst uit te geven, ga je best op zoek naar een andere hobby. Les nemen heeft dan ook geen enkele zin!!! Eens je over de volledige uitrusting beschikt, zijn er nog bijzonder weinig kosten.

Hieronder een klein rekensommetje:

Reken op een 500-tal euro voor de basisuitrusting zonder kites en board(s) (pak 250, helm 100, trapeze 150).

Een goed 2de handsboard kost tussen 300-500 euro. Voor een nieuw board ben je vaak 500 tot meer dan 1000 euro kwijt.

En dan het duurste: de kites. Uiteraard zal dit afhangen van hoeveel kites je wil en of je ze nieuw of 2de hands koopt. Voor info over het aantal kites, dat je nodig hebt ga naar hier 2de hands is er heel wat rommel op de markt. Ofwel zijn het heel oude kites, ofwel zijn ze versleten. Een klein deel is in goede tot zeer goede staat. Meestal zijn dit mensen met voldoende geld die regelmatig nieuw materiaal kopen, of teamriders die regelmatig nieuw materiaal krijgen van hun sponsors. Waarom zou je anders kites die goed zijn wegdoen?

Met 1 kite ben je niets. Met 1 kite heb je een heel beperkt windbereik en zal je dus niet zo veel aan kitesurfen toekomen. Als je echt met de sport wil doorgaan zal je toch 2 tot 3 kites nodig hebben. In je oefenfase op het strand heb je best niet al te grote maten. Deze kleinere kites kan je later nog gebruiken op het water bij harde wind. Voor een medium maat (9-12m) compleet (je hebt echt wel een bar nodig!) van recente jaargang, mag je ruim 750 euro rekenen. Neem daarbij dan nog een kleinere en grotere kite (kan eventueel kite only, dus zonder bar), dan zit je al snel aan 800 euro. Samen hebben we dan 1500 euro aan kites.

Basis+board+kites zitten we dus al ruim boven de 2000 euro. Sommigen zullen beweren dat het al kan voor minder dan 1000 euro, maar dat is echt niet realistisch. Met goed, recent materiaal en voldoende kites (3) voor een ruim windbereik, denk ik dat 2500 tot 3000 euro realistisch is.

 

Hoelang duurt het alvorens ik kan kitesurfen?

Dit hangt af van je persoonlijke aanleg, je talent dus… Mijn snelste leerling (met kite-ervaring) kon het in minder dan een half uur. Anderen doen er weken, maanden tot jaren over. Hoe beter je met de vlieger overweg kan, hoe makkelijker de overstap naar het kitesurfen is.

Hoeveel les moet ik nemen? Moet ik wel les nemen? Waar kan ik les nemen?

Ook hier komt je talent er aan te pas. Hoe sneller je alles opneemt, hoe minder les je nodig hebt. In ieder geval is een basisles op het land EN een waterles niet te versmaden, zodat je toch op een veilige manier met een kite overweg kan. Zomaar een kite kopen en in het wilde weg proberen is pure waaghalzerij en levensgevaarlijk. Zeggen de begrippen windvenster, windrichting en -kracht, geprojecteerd oppervlak, aspect ratio, knopen/beaufort, voorrangsregels, je weinig of niets, begin er dan niet aan en neem lessen.

Les neem je best in één van de kitesurfscholen/surfclubs aan de Belgische kust. Zie ook bij “scholen”. Zij bieden vaak pakketlessen aan. Alle Belgische scholen maken enkel gebruik van tube-kites. Omscholing naar foil-kites kan bij mij (zie thema ATC). Ik werk met beide types. 


Welke kite moet ik als beginner nemen?

Misschien wel de meest gestelde vraag die ik krijg. En een verdomd moeilijke om te beantwoorden. De kitemarkt is tegenwoordig zo groot dat zelfs ervaren kitesurfers de trends en modellen nauwelijks kunnen bijhouden. De vraag kan eigenlijk opgesplitst worden in een aantal items waar je rekening moet mee houden.

-   tube of foil (zie ook soorten kites)

Oei, het begint al… Vanaf het begin zat het er tussen de 2 grote groepen bovenarms op. Deze vraag op een forum stellen zorgt in ieder geval voor geanimeerde discussies waar de diehards hun type kite met hand en tand verdedigen en de andere afbreken tot op het… doek… Ik zelf, behoor tot de “foil” strekking, maar vlieg met beide types. Beide types hebben hetzelfde doel voor ogen: het kitesurfen zo veilig en plezant mogelijk maken, ieder op hun eigen manier. Zelfs binnen de 2 groepen is er verdeeldheid. Sommigen zweren bij de klassieke C-shape, terwijl andere de BOW/SLE de hemel in prijzen. Bij de TUBE kites zou ik kiezen voor een BOW/SLE of Delta C-shape kite. Liefst 2016 of recenter. (Hoe recenter, hoe beter) Bij de FOIL kites is FLYSURFER top. Ook hier kies je best een recent model (Speed5, Soul of Sonic2) Je kan gerust TUBE kites en FOIL kites combineren. Vooral bij heel lichte wind geven de FOIL kites aanzienlijk betere prestaties. Als beginner hou je je best bij TUBE kites.

-   aspect ratio / surfstijl

De Aspect Ratio (AR) is de verhouding tussen de lengte en breedte van de kite en heeft dus niets te maken met oppervlakte. Hoe hoger de AR is, hoe meer dit voor gevorderden bedoeld is. Door het fijnere profiel varen deze kites scherper aan de wind, springen hoger, hebben betere hangtime (vluchtduur). Anderzijds vragen ze iets meer kite-ervaring, fouten worden sneller afgestraft, ze zijn moeilijker herstartbaar uit het water en zijn gevoeliger bij vlagerige wind. Bij benadering zijn er een 3-tal AR’s bij kites te vinden. De lager AR (±3.5), medium AR (±4.5) en hoge AR (+ 5). Dit vertaalt zich bij de fabrikanten in een aantal modellen. Lage en Medium AR-kites zijn uiteraard iets eenvoudiger te varen dan de Hoge AR-kites, wat niet wil zeggen dat je als beginner niet met een hoge AR-kite kan vliegen. Je “surf” stijl kan ook invloed hebben op je keuze voor een bepaalde AR-kite. Zo zijn lage AR-kites uitermate geschikt om te “golf”surfen, doordat ze heel beweeglijk zijn en bij hardere wind de vlagen beter verteren. De Medium AR-kites worden voornamelijk gebruikt als “freestyle” kites (“unhooked” varen, ingewikkelde rotaties, “kiteloops” en “handlepasses” maken). De hoge AR-kites zijn vooral geschikt voor de “old school” stijl. Op volle snelheid knallen, hoog springen en lang zweven.

-   maten (en geprojecteerd oppervlak)

Laat je hier niet misleiden! Een kite-maat wordt meestal uitgedrukt in vlakke maat (de “echte” oppervlakte – dus de oppervlakte van het volledige zeil). Aangezien een kite een gebogen vorm heeft, is er maar een gedeelte van de kite dat wind vangt, nl. het geprojecteerd oppervlak. Laten we uitgaan van een vlakke maat 10 m². De kites hebben dus 10m² doek. Bij de “tube” kites heb je de klassieke “C” kite en de BOW/SLE kite. Een C kite is veel meer gebogen dan een BOW/SLE en gebruikt ongeveer 6 van de 10m². De Bow/SLE gebruikt bijna 8 van de 10m². Ook hetzelfde verhaal bij de Foils. Een Peter Lynn twinskin is meer gebogen dan een Flysurfer en gebruikt net als een C-kite ongeveer 6 van de 10m². Een Flysurfer gebruikt bijna 9 van de 10m². Uiteraard heeft dit gevolgen voor het windbereik van de kites. Een Flysurfer 10m² zal iets meer kracht hebben dan een Bow/SLE 10m², die op zijn beurt veel meer power heeft dan een 10 m² Peter Lynn of C-shape kite. Logisch toch? Dwz. dat het windbereik van een vlieger dus (gedeeltelijk) afhangt van zijn geprojecteerde oppervlak. Vergelijk dus nooit nieuwprijzen tussen de verschillende types kites, maar hou rekening met het windbereik dat door de fabrikant wordt opgegeven. Vergelijk nu maar eens de nieuwprijzen tussen een Flysurfer 10m², BOW/SLE 12m², Peter Lynn of C- shape 15m².

Welke maat (maten) je kiest hangt dus af van: je gewicht, het soort kite en het windbereik dat je wil hebben...

Iedere kitefabrikant heeft per model en per maat een windrange op. Meestal is dit voor personen van 75 kg. (zie ook "gewicht" hieronder)

Zie ook "hoeveel kites heb ik nodig" - zie verder

-   je gewicht

Uiteraard speelt je gewicht een belangrijke rol. Een zwaardere persoon zal bij dezelfde wind een grotere kite gebruiken dan een lichtgewicht. De kitefabrikanten geven per kite een aangewezen windbereik op, dit meestal voor personen van 70 à 75 kg. Weeg je minder, dan zal je deze kite bij iets minder wind misschien al kunnen varen terwijl je het bovenste windbereik niet haalt. Omgekeerd voor zwaardere personen. De minimum windrange zal je niet halen  terwijl je de kite iets langer zal kunnen houden dan opgegeven. Uiteraard speelt ervaring en boardkeuze een niet te onderschatten rol.

Wist je dit: door kortere lijnen te gebruiken kan je eenzelfde kite langer houden dan op de standaard lijnlengte. Met langere lijnen vergroot je het onderste windbereik een beetje.

Wist je dit: bredere en/of grotere boards zorgen ervoor dat je het onderste windbereik sterk kan uitbreiden. Een breder en grote board kan ervoor zorgen dat je met dezelfde kite een 3-tal knopen eerder kan varen dan met een kleiner board.

-   Nieuw of 2de hands?

Alweer moeilijk!! De 2de handsmarkt is enorm groot. Er is dus heel veel keuze en de prijzen zijn soms heel laag. Met een nieuwe kite ben je zeker dat er nog niet mee gevlogen is (op de 2de hands forums hebben de meeste kites maar 5 à 10 keer gevlogen, larie natuurlijk……) Ikzelf zou kiezen voor een kite van 2010 of recenter en liefst een BOW/SLE omdat die toch meer “depower” hebben dan een klassieke C-kite.

Bij Flysurfer zou ik ook kiezen voor de recente modellen (Psycho4, speed3), eveneens omdat ze meer depower hebben dat oudere kites.

Hoeveel kites heb ik nodig?

Het aantal kites dat je nodig hebt, hangt af van je persoonlijke behoefte, m.a.w. wanneer (bij welke wind) wil je kitesurfen? Kitesurfen kan vanaf ongeveer 10 knopen (3/4 Beaufort) tot 7/8 Beaufort. Als je heel het windbereik van 3 tot 8 Bft wil afdekken heb je minimaal 3 kites nodig. Welke maten je nodig hebt, hangt af van je gewicht. Ondanks het feit dat de recente kites een groter windbereik hebben, zit je met 1 of 2 kites toch beperkt. De extra marge qua windbereik moet je vooral zien als een veiligheidsmarge. Je kites vliegen in de buurt van hun maximum opgegeven windbereik, is zeker niet aan te bevelen. Op dat moment neem je beter een kleinere kite zodat je toch nog wat extra marge hebt. De meeste kitesurfers in België varen met 2 kites, vaak 12m en 9m. Als 3de kite dan nog een stormkite (6 of 7m)

Een goede opeenvolging krijg je door ongeveer 3-4m verschil te nemen tussen je verschillende kites (in hetzelfde type!!!)

 

Je kan gerust verschillende types kites combineren. Een grote foil-kite geeft je betere prestaties bij weinig wind. Als het dan harder waait kan je terug je vertrouwde tube-kites nemen.

 

Hoeveel boards heb ik nodig? Welke boards?
De meeste kiteboarders hebben maar 1 board. In de meeste gevallen is dit voldoende. Het meest gebruikte board, is de twintip, boards waarmee je in beide richtingen kan varen. Verder zijn er de uni- directionele boards, die vooral bij het golf- of wavesurfen worden gebruikt. Vooral bij lichtweer is een 2de board een meerwaarde. Een groot en vooral breed board vergroot het onderste bereik van een kite meer dan je denkt. Het kan het verschil maken tussen varen en langs de kant zitten toekijken.